Kopen op de veiling

Het is mogelijk om op verschillende manieren mee te bieden bij de veilingen van Ald Fryslan:

• Tijdens de Live Veiling (lot 1-500) kunt u in de zaal, schriftelijk en via een livestream van Invaluable meebieden.
• Tijdens de Timed Online veiling (lot 501 – einde) kunt u schriftelijk en via een livestream meebieden

Houdt bij alle vormen rekening met de veilingcommissie: de koper betaalt aan het veilinghuis 29% opgeld (inclusief btw) over het hamerbedrag. Invaluable rekent daarnaast nog extra kosten (5%) door voor het bieden via hun platform.

In de veilingcatalogus staat vermeld op welke avond het voorwerp dat u op het oog hebt wordt geveild. Kavel 1 tot 500 wordt Live geveild, de overige voorwerpen worden Timed Online geveild.

Bieden tijdens de Live Veiling

Bij ons live veiling kunt u vooraf een schriftelijk bod doen, maar ook in de zaal of via een livestream. Een schriftelijk bod kan zowel via de website als tijdens de kijkdagen. U vult op de kijkdagen een schriftelijk biedformulier in met de uiterste prijs die u wilt betalen. Deze formulieren liggen in de zaal of bij de entree. Het is ook mogelijk om via de website een schriftelijk bod te plaatsen. De veilingmeester biedt dan namens u mee tot de door u aangegeven maximumprijs.

Om mee te bieden in de zaal, heeft u een biednummer nodig. Hiervoor dient u zich te registreren. Dit kan op de kijkdagen, maar ook tijdens één van de veilingavonden. Met het biednummer kunt u meebieden op alle voorwerpen die tijdens de veiling onder de hamer komen. De koop wordt voltrokken door de bekende hamerslag van de veilingmeester. Na de veiling kunt u dezelfde avond nog uw aankopen afrekenen e meenemen.

Invaluable
Bij de Januariveiling is het voor het eerst mogelijk op mee te bieden via een livestream. Via uw computer, smartphone of tablet heeft u toegang tot onze virtuele veilingzaal en kan u meebieden op alle voorwerpen in onze Live Veiling. Hiervoor werken we met het platform Invaluable.

Om via de livestream mee te kunnen bieden, dient u een account aan te maken op de website van Invaluable via 'create account' (in de rechter bovenhoek). Als uw account compleet is, kunt u zich aanmelden voor de veiling van Ald Fryslan. U kunt ons catalogus terugvinden via deze link.

Via bovenstaande llink kunt u de veiling ook live volgen en meebieden. Let wel op: Invaluable rekent 5% extra kosten voor het meebieden via hun platform. U betaalt deze kosten niet wanneer u in de zaal meebiedt of vooraf een schriftelijk bod achterlaat via onze website. 

Bieden tijdens de Timed Online veiling

Deze Timed Online veiling verloopt geheel digitaal. De veiling loopt en tot de aangegeven tijd. Alle kavels zijn te zien tijdens de kijkdagen en in een online catalogus met afbeeldingen en richtprijzen. Na het aanmaken van een account kunt u de gehele week biedingen achterlaten. Wanneer iemand in de laatste 5 minuten biedt, wordt de veiling voor het betreffende kavel tot 5 minuten verlengd.

Om via onze website mee te bieden dient u te zijn geregistreerd als klant. Registraties worden verwerkt tot één uur voor de sluitingstijd.  Biedingen worden altijd behandeld als “autobod”: de computer biedt mee tot het door u opgegeven maximum. Indien uw bod wordt overboden, krijgt u hiervan bericht per e-mail.

Ook voor de Live veiling is het mogelijk om via een schriftelijk biedformulier een bod te plaatsen. Wij nemen uw bod dan mee in de veiling.

Ophalen

U kunt na de fysieke veilingavonden en op de vastgestelde afhaaldagen bij ons uw aankopen ophalen. Het is mogelijk om direct na de veiling via Ideal te betalen, maar u mag ook uw aankopen contact of per pin voldoen. De vorige veiling hebben we gemerkt dat het erg druk kan worden bij het afhalen. Daarom werken we deze veilingen met een afsprakentool. U kunt via deze link een afspraak inplannen om de goederen op te halen. 

Verzenden

Wij bieden zelf geen transportservice aan. Voor het transport van grote én kleine aankopen werkt veilinghuis Ald Fryslân samen met koeriers- en verzendbedrijf Easy2Send. Easy2send is expert op het gebied van verzekerd transport, variërend van eenvoudige koeriersopdrachten tot het vervoeren van exclusieve stukken, zowel nationaal als internationaal.

Bent u tijdens het bestuderen van de catalogus al benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van verzending? U kunt dan direct een gratis offerte aanvragen bij Easy2Send via deze link. U wordt dan doorgelinkt naar het transportformulier op de website van Easy2Send en  ontvangt zo spoedig mogelijk een offerte op maat. U kunt desgewenst uw aankoop tegen meerkosten door Easy2Send verzekerd laten versturen. De prijs die berekend wordt is afhankelijk van de grootte van uw aankoop en het bezorgadres.

Volgrecht

Het volgrecht is met ingang van 1 april 2006 ingevoerd en geldt voor originele kunstwerken gemaakt door kunstenaars (levend of tot 70 jaar na overlijden), die onderdaan of inwoner zijn van een land aangesloten bij de EU of EER of van een land dat een gelijk volgrecht toekent. Tussen de €3.000 en €50.000 geldt een percentage van 4% van de hamerprijs. Veilinghuis Ald Fryslan B.V. zal de wettelijk verplichte volgrechtvergoeding verhalen op de koper en zorgdragen voor de financiële afwikkeling.