Catalogus januariveiling staat online!

In de week van 22 januari 2024 organiseert veilinghuis Ald Fryslan haar eerste veiling op de nieuwe locatie in Wommels. Meer dan  1.500 kavels komen– fysiek én digitaal – onder de hamer.  U bent in het weekend van 19 t/m 21 januari 2024 van harte welkom op de kijkdagen. 

Kunst

In de januariveiling komen meer dan 250 schilderijen, werken op papier en beelden onder de hamer. Eén van de oudste werken is een paneel uit de eerste helft van de 17e eeuw, met voorstelling van haringbuizen op zee (lot 407). Diezelfde avond veilen we ook een groot modern bronzen beeld van de Belgische kunstenaar Dirk de Keyser (lot 410) en twee schilderijen van Ids Wiersma (lot 409 & lot 414). Tot slot is ook het schilderij ‘Fluitekruid bij boederij Sellingen’ (lot 407), wat Groninger Ploegschilder Jannes de Vries in 1963 schilderde, zeker het vermelden waard.

Asiatica

In de categorie Asiatica weer een uitgebreid aanbod van Chinees porselein, waaronder een fraai 17e eeuws Kangxi bord (lot 157) met voorstelling van Guo Ziyi die zonder wapens op de vijand afloopt, drie 18e eeuwse Chinees Imari borden met opengewerkte rand (lot 159) en een set van zes 18e eeuwse Yongzheng theedrinkers met haantjesdecor (lot 156). Uit 'het land van de rijke zon' onder andere een Meiji beeld van een tijger, gesigneerd Mitsumoto Omori (lot 39) en een zeldzaam antiek vuursteen pistool uit de Edo periode (lot 518)

Goud, zilver en sieraden

Ald Fryslân staat traditioneel bekend om haar grote aanbod Fries zilver. In de januariveiling is dit wederom het geval. Daarnaast veilen we echter ook enkele stukken van (ver) buiten de provinciegrenzen, zoals een Groninger brandewijnkom van zilversmid Jan Mettinck uit 1666-1667 (lot 227), een vroeg 18e eeuwse theepot van zilversmid Abraham Marshoorn uit Haarlem en een fraaie Russisch zilveren  sigarettendoos uit ca. 1900 (lot 267). U vindt in deze veiling ook drie 19e eeuwse Friese gouden oorijzers en enkele fraaie horloges, onder andere van Vacheron Constantin en Cartier.

Antiek

In de algemene rubiek Antiek hebben we deze keer onder andere een collectie tegeltableaus en vazen van plateelfabriek Rozenburg uit Den Haag, waaronder een kapitaal kaststel (lot 12). Daarnaast komen enkele mooie stukken 18e eeuws Delfts aardewerken aan bod, waaronder een kaststel, twee 18e eeuwse beschilderde paardjes en twee 18e eeuwse aardewerken (lot 8).  Lot 17 is een Russisch lakwerken pennendoos beschilderd door Oleg Shapkin, één van de beroemdste schilders van Russisch lakwerk.

En dan komen we ook nog wel eens iets tegen waarvan we de functie niet weten, zoals een 17e eeuwse loden plaquette (lot 18) met opschrift '‘Auctoritate tua nobis opus est Hugo Repelaer, Schepen Raad van Dordrecht 1658’. Hugo Repelaer (1620-1669) was raadslid, schepen en uiteindelijk burgemeester van Dordrecht.

De Wijnberg Bolsward en Hervormd Weeshuis Medemblik

Tot slot veilen we enkele voorwerpen in opdracht van twee bijzondere opdrachtgevers: Hotel de Wijnberg en Hervormd Weeshuis Medemblik.  Hotel de Wijnberg is wereldberoemd in Bolsward en omstreken. In 2023 hebben de nieuwe eigenaren besloten om het gebouw grondig te verbouwen. Een aantal voorwerpen die overbodig zijn geworden, waaronder schilderijen, lampen en interieurobjecten, komen onder de hamer.

In 1575 stemde Willem van Oranje in met plan om van het kloostergebouw in Medemblik een weeshuis te maken. Enkele jaren geleden heeft de eigenaar, Stichting Hervormd Weeshuis Medemblik, besloten om het Weeshuis te verkopen. Ald Fryslan mag enkele voorwerpen uit de Regentenkamer veilen, waaronder twee kapitale Chinese Wanli schotels.