Catalogus septemberveiling staat online!

In de week van 2 september organiseert veilinghuis Ald Fryslân in Wommels haar derde veiling van 2024. In totaal komen er meer dan 2.300 kavels onder de hamer.

De eerste 500 voorwerpen veilen we op 2 en 3 september in de zaal én via een livestream. Ukunt live vanuit huis meebieden via het platform Invaluable. De overige kavels (vanaf kavel 501) veilen we op 4, 5 en 6 september volledig digitaal, via onze eigen website. Op www.aldfryslan.nl kunt u een account aanmaken om mee te bieden.

In de eerste week van september komen er weer honderden schilderijen onder de hamer. Eén van de eyecatchers is een minimalistische tekening van Jan Schoonhoven (1914-1994) uit de collectie van collega-kunstenaar Henk Peeters. Ook een metalen sculptuur en het indrukwekkende schilderij 'Vrouw met paardenstaart' van Boele Bregman (1918-1980) zijn het vermelden waard.

Sjoerd de Vries (1941-2020), één van de bekendste naoorlogse Friese kunstenaars, is met in totaal zes schilderijen en tekeningen goed vertegenwoordigd. Het schilderij 'doorgestoken kaart' van Lode Pemmelaar (1942-1997), die een tijd lang in Wommels woonde en werkte, is een ander opvallend werk. Daarnaast zijn er in de catalogus ook werken opgenomen van andere bekende Friese kunstenaars, waaronder Gerrit Benner, Evert de Graaf, Ids Wiersma en Dirk Beintema.

Tijdens de kijkdagen zullen de vitrines weer bomvol zitten met zilver en sieraden. Eén van de meest exclusieve objecten is een vroeg 18e eeuwse zilveren kraantjeskan in Lodewijk XIV-stijl, gekeurd door de Gorredijkster zilversmid Hidde Halbetsma in 1737. Deze kraankan staat afgebeeld op de voorpagina van het boek over zilver uit Gorredijk.Verder veilen we begin september een bijzondere antieke zilveren kaatsbal, versierd met een gedreven decor van kaatsende figuren en andere attributen. Ook een vroeg 19e eeuwse paradezweep uit Bolsward en een Harlingse tabakspot van meester Hoite Jans Lieuwma uit 1782 zijn bijzondere stukken Fries zilver. 
Ook buiten de categorieën kunst en zilver is er weer genoeg moois. Zo komen er op maandagavond twee mooie 18e eeuwse Hollandse staand horloges aan bod: één Amsterdammer met mechaniek van Vadertje Tijd, gemaakt door Johan van Spiegel (1695-1777), en een Rotterdammer, gesigneerd door de bekende klokkenmaker en natuurkundige Steven Hoogendijk (1698-1788).

Of laat u juist verrassen door iets spannends in de Timed Online veiling. We veilen online onder andere een verzameling met honderden zakhorloges en een grote collectie militaria uit de Tweede Wereldoorlog.