Gesigneerd 'Trix': kindertekening Beatrix in aprilveiling

Veilinghuis Ald Fryslân brengt op 30 april een kunstwerk van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix onder de hamer. De aquarel van 50,5 x 63 cm is gesigneerd ‘Trix’ en werd waarschijnlijk rond 1950 gemaakt. Het werk werd door de Prinses geschonken aan de toenmalige gouvernante van de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina, barones Rita van Heeckeren van Molecaten.

Oranje kroon
Dertien voorname meisjes/jonge vrouwen (prinsessen?) in kleurige japonnen met crinoline-rok zijn getekend, soms alleen, soms in een groepje. Eén van hen is samen met een man in groene pofbroek met een kroon op zijn hoofd (een koning?). En één, met grote waaier van struisvogelveren, staat onder een baldakijn en draagt een oranje kroon (een koningin?). Zij is ook de enige die sieraden draagt: een collier van parels of diamanten.

De aquarel werd in 2006 geveild bij Veilinghuis Sotheby’s in Amsterdam en bracht toen het enorme bedrag van bijna € 12.000 op. Koper was destijds een Friese particulier. In 2008 was het kunstwerk tijdelijk te zien in Museum Martena in Franeker. Huidige schatting is € 6.000-8.000. 

Ald Fryslân

Veilinghuis Ald Fryslân is het grootste veilinghuis van Noord-Nederland. In opdracht van de kinderen van een particuliere verzamelaar veilt het veilinghuis op 30 april de Friese Hartstochten collectie: een collectie 20e-eeuwse kunst, met onder andere origineel werk van Gerrit Benner en Corneille.