Veilingmeester Machiel Dijkstra draagt veilinghamer over aan Haije Dijkstra

Na een rijke geschiedenis van meer dan veertig jaar komt er een einde aan de kunst- en antiekveilingen in IJlst. Op vrijdagavond 6 oktober 2023 zal veilingmeester Machiel Dijkstra van veilinghuis Ald Fryslân zijn laatste kavels veilen. Het bedrijf wordt voorgezet op een nieuwe locatie in Wommels door de 25-jarige Haije Dijkstra, die daarmee de jongste veilingmeester van Nederland wordt.

Machiel Dijkstra begon zijn carrière als juwelier, maar besloot in 2001 te beginnen met een veilinghuis voor kunst en antiek in Sneek. In 2004 verhuisde het bedrijf naar de Roodhemsterweg in IJlst. Hier zette hij met succes de veilingen voort die al sinds de jaren '70 daar gehouden werden. Vrijdagavond is echter de laatste veilingavond. Aan het eind van deze avond zal Machiel Dijkstra symbolisch de hamer overdragen aan Haije Dijkstra, die het bedrijf op een nieuwe locatie in Wommels zal voortzetten.

De 25-jarige nieuwe eigenaar is al meer dan negen jaar betrokken bij Ald Fryslân. Na zijn studie in (bestuurskunde & politicologie aan Universiteit Leiden) heeft hij ervaring opgedaan bij het gerenommeerde lobbykantoor Hague Corporate Affairs in Den Haag. Zijn passie voor kunst en antiek bracht hem terug naar Friesland en het veilinghuis, waar hij vanaf november de verantwoordelijkheid zal dragen voor de voortzetting van het bedrijf.

Machiel Dijkstra: “De afgelopen twintig jaar heb ik ontzettend genoten van het beoefenen van dit avontuurlijke vak. Ik vind het belangrijk dat er een plek in Friesland blijft waar kunst en antiek een nieuwe eigenaar kan vinden en wens Haije erg veel succes bij het voorzetten van het bedrijf”. Machiel Dijkstra zal betrokken blijven bij het veilinghuis als taxateur en adviseur.