Vijf vragen én antwoorden over de verkoop van militaria

Afgelopen week hebben verschillende media, waaronder Omrop Fryslân en Radio 1, aandacht besteed aan de militariaverzameling die in ons septemberveiling onder de hamer komt. We zijn ons ervan bewust dat dit onderwerp gevoelig ligt en dat er vragen kunnen leven. In dit artikel beantwoorden we daarom de meestgestelde vragen.

Om wat voor verzameling gaat het?

Tijdens een taxatie in de provincie Friesland troffen wij op de eerste verdieping van een huis een aantal dozen met militaria aan. In een gesprek met de erfgenamen kwam naar voren dat er nog meer items in het huis aanwezig waren. Een gedeelte van deze collectie is door de eigenaren geschonken aan Friese musea en kennisinstellingen. Een ander deel van de collectie wordt op 6 september geveild.

De collectie bestaat onder andere uit boeken, onderscheidingen en een veertigtal affiches. Een gedeelte van de items zijn geproduceerd door of voor het Nederlandse leger, het verzet en de geallieerden. Er zitten ook veel objecten bij die in Nazi-Duitsland of tijdens de bezetting zijn gemaakt.

Waarom veilen jullie deze collectie?

Het is voor ons een bewuste keuze geweest om deze items wel te veilen. De objecten zijn belangrijke historische artefacten die ons veel kunnen leren over de Tweede Wereldoorlog. Het is belangrijk dat deze objecten bewaard blijven, omdat het verhaal van de Tweede Wereldoorlog niet alleen verteld kan worden aan de hand van verzetsmedailles en voedselbonnen. Deze objecten geven een historisch beeld van hoe bijvoorbeeld de Duitse propaganda het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog beïnvloedde.

Horen deze spullen niet in een museum thuis?

Ald Fryslân heeft goed contact met musea binnen en buiten de provincie Friesland. De afgelopen twee veilingen hebben we bijzondere stukken aan verschillende musea mogen verkopen. Een gedeelte van deze collectie is al gedoneerd aan een museum en een kennisinstelling. Tegelijkertijd weten we uit ervaring dat Nederlandse musea al enorme collecties spullen uit de Tweede Wereldoorlog hebben. Historisch Centrum Leeuwarden heeft bijvoorbeeld een verzameling van bijna 2.000 affiches uit de periode 1940-1945. Daarnaast zijn de meeste objecten niet uniek; ze worden regelmatig verkocht op militariabeurzen, internetfora, verkoopsites zoals Marktplaats en veilinghuizen die gespecialiseerd zijn in de verkoop van militaria.

Zijn jullie niet bang dat deze objecten in verkeerde handen terechtkomen?

Veilinghuis Ald Fryslân heeft in het verleden vaker militaria geveild. Hierdoor zijn we bekend met het publiek wat belangstelling heeft voor deze items. Militariaverzamelaars hebben over het algemeen een gedegen historisch besef. Met hun verzameling proberen zij een historisch correct beeld te schetsen van alle facetten van de oorlog. Particuliere verzamelingen hebben in het verleden de basis gevormd voor veel musea en kennisinstellingen. Een goede verstandhouding tussen musea en verzamelaar kan volgens ons een belangrijke bijdrage leveren aan het blijven vertellen van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog.

Tot slot

Hoewel wij dit als vanzelfsprekend zien, hecht veilinghuis Ald Fryslân er aan om te benadrukken dat we nadrukkelijk en in alle bewoordingen afstand nemen van nationaalsocialistisch of discriminatoir gedachtengoed en alle wreedheden die door het Duitse naziregime zijn begaan. In het veilinghuis is geen ruimte voor nazisme, racisme, antisemitisme en alle andere eventuele uitingsvormen van discriminatie.